plants in the sun

Visi kami: mencapai iklim neutral

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

VISI KAMI: MENCAPAI IKLIM NEUTRAL

Perjuangan menentang perubahan iklim adalah cabaran alam sekitar yang paling penting bagi manusia. Itulah sebabnya NIVEA mengambil penjagaan iklim dan telah menetapkan sasaran tinggi berkaitan iklim di peringkat syarikat yang selaras dengan sains iklim terkini. Sasaran ini bukan sahaja meliputi pengurangan ketara pelepasan CO2 di tapak pengeluaran kami, tetapi juga meliputi emisi tidak langsung yang berkaitan dengan rantaian keseluruhan seperti bahan-bahan dan bahan pembungkusan yang kami gunakan untuk produk NIVEA. 

Dengan mengurangkan pelepasan keseluruhan - di sepanjang rantaian kami, sebanyak 30% menjelang 2025, berbanding 2018 - NIVEA sedang melakukan bahagiannya untuk melambatkan pemanasan global. Sasaran ini selaras dengan saranan saintis bebas untuk menghadkan pemanasan global kepada 1.5°C.BAGAIMANAKAH NIVEA MENGHASILKAN PRODUK PENJAGAAN KULIT YANG LEBIH MESRA-IKLIM?

Langkah pertama ke arah menghasilkan produk penjagaan kulit yang lebih mesra iklim adalah untuk mewujudkan ketelusan dengan apa yang mendorong Pelepasan CO2. Kami mengukur jejak CO2 produk kami dengan menjalankan analisis kitaran hayat dengan kerjasama pakar luaran dan selaras dengan piawaian saintifik yang diterima secara meluas. Analisis ini melihat semua pelepasan gas rumah hijau pada setiap peringkat kitaran hayat produk.


Berdasarkan hasil analisis kitaran hayat kami, kami mengenal pasti langkah-langkah untuk mengurangkan pelepasan CO2 produk kami. Contohnya termasuk menggunakan bahan yang diperakui secara mampan atau mengggabungkan bahan kitar semula ke dalam pembungkusan kami.


KETAHUI LEBIH LANJUT TENTANG PERINGKAT KITARAN HAYAT PRODUK

RAW MATERIAL PRODUCTION

PENGELUARAN BAHAN MENTAH

Kitaran hayat bermula apabila sumber diekstrak dari alam sekitar dan diproses selanjutnya. Peringkat ini berakhir apabila komponen produk memasuki tapak pengeluaran NIVEA kami.
MANUFACTURING

PEMBUATAN

Peringkat pengeluaran bermula apabila komponen produk memasuki tapak pengeluaran kami dan berakhir apabila produk siap meninggalkan kemudahan pengeluaran kami.
DISTRIBUTION

PENGEDARAN

Produk diedarkan kepada pengguna dan boleh disimpan di pelbagai tempat di sepanjang rantaian bekalan. Peringkat pengedaran termasuk pengangkutan dari pintu kilang ke gudang atau ke kedai serta pengangkutan ke rumah pengguna.
USE STAGE

GUNAKAN PERINGKAT

Peringkat penggunaan menerangkan bagaimana produk dijangka digunakan oleh pengguna. Memohon produk penjagaan kulit kami tidak menyebabkan sebarang pelepasanCO2, namun terdapat pelepasan yang berkaitan dengan penggunaan produk kami, contohnya tenaga yang dihasilkan untuk memanaskan air yang digunakan untuk membilas produk. Pelepasan yang dihasilkan semasa fasa penggunaan adalah di luar kawalan kami dan oleh itu tidak boleh dipertimbangkan apabila meneutralkan pelepasan produk kami.
END OF LIFE

AKHIR HIDUP

Peringkat akhir hayat bermula apabila produk dan pembungkusannya dibuang oleh pengguna dan berakhir apabila produk dikembalikan ke alam sekitar sebagai sisa atau memasuki kitaran hayat produk lain (iaitu sebagai input kitar semula).

100% PRODUK PENJAGAAN KULIT YANG DINEUTRALKAN IKLIM NIVEA

Tetapi kami melangkah lebih jauh; selain mengurangkan jejak CO2, NIVEA mengimbangi baki pelepasan banyak produk kegemaran anda melalui projek iklim yang diperakui, menjadikannya 100% produk neutral iklim.

Pada tahun 2021, kami memperkenalkan rangkaian produk neutral iklim pertama kami: Naturally Good Face Care. Berikutan prinsip ukuran, pengurangan dan keseimbangan, kami terus mengembangkan portfolio kami 100% produk neutral iklim.

BAGAIMANA NIVEA MENYOKONG PENYERAPAN CO2SECARA SEMULAJADI

Pada tahun 2022, kami membuka lembaran baharu dalam perjalanan Penjagaan Iklim NIVEA, dengan menyokong projek iklim yang diperakui, yang menyokong penyerapan CO2 secara semulajadi, contohnya melalui penghutanan.

Apabila kami memilih projek iklim, kami memastikan bahawa impact positif kami adalah nyata, boleh diukur, kekal, dan disahkan oleh pihak ketiga. Ini dicapai memlalui kerjasama dengan organisasi pakar dan menyokong hanya projek yang diperakui dan diaudit secara berkala berdasarkan piawaian antarabangsa luar, seperti Verified Carbon Standard (VCS) atau Gold Standard..

 


TEROKAI PROJEK-PROJEK PERLINDUNGAN IKLIM KAMI

Menanam pokok bersama dengan menangkap dan menyimpan karbon dioksida merupakan salah satu sumbangan yang paling mudah untuk memerangi perubahan iklim. Tetapi projek-projek iklim ini menjana lebih daripada itu: ia mencipta peluang pekerjaan, meningkatkan kualiti hidup golongan paling terdedah dan mengembalikan biodiversiti. Tiga daripada projek pemuliharaan hutan kami terkini berada di Amerika Selatan..

Uruguay
© Kutub Selatan: hak kandungan media projek penebangan hutan dan biodiversiti adalah terpelihara.

Pemulihan Hutan Guanaré di Uruguay:

Selama lebih dari 300 tahun, tapak pemulihan projek di Guanaré telah menjadi padang rumput untuk lembu. Landskap luar bandar di timur Uruguay telah dicirikan oleh industri ternakan. Beberapa peluang pekerjaan, keadaan kerja yang tidak menentu, biodiversiti yang semakin berkurangan. Projek Hutan Guanaré membantu menanam terutamanya spesies pokok kayu putih; 21.000 hektar dan lebih 1,000 biji benih sehektar. Ini akan mewujudkan hutan yang mampan di seluruh padang rumput, dengan baki padang rumput untuk lembu. Habitat hutan yang baru dipulihkan membawa kembali biodiversiti, membantu membangunkan industri kayu mampan (standard FSC) dan menyumbang kepada pembangunan serantau yang lebih baik.
Paraguay
© Kutub Selatan: hak kandungan media projek penebangan hutan dan biodiversiti adalah terpelihara.

Penghutanan Semula Paraguay:

Selama hampir 500 tahun, Paraguay telah menggunakan banyak padang rumput dan prairies untuk penternakan lembu; dengan eksport utama negara adalah daging lembu berkualiti tinggi. Oleh kerana penebangan hutan terus menyapu hutan hujan Amazon, ia telah menjadi penting untuk menanam semula kawasan-kawasan padang rumput yang luas dan merosot untuk melegakan tekanan ke atas sumber semula jadi Amerika Selatan dan membendung pelepasan karbon berbahaya dari atmosfera Bumi. Berpangkalan di timur Paraguay, projek itu telah menghutankan semula lebih daripada 2,700 hektar tanah, dengan lebih daripada 1,100 hektar akan ditubuhkan pada tahun-tahun akan datang. Ia juga membantu komuniti tempatan yang kurang mendapat perkhidmatan di Paraguay dengan mewujudkan pekerjaan, upah, dan latihan yang adil untuk pekerja, peluang bagi wanita untuk mengukuhkan kesaksamaan jantina, dan infrastruktur yang lebih baik.
Columbia
© Kutub Selatan: hak kandungan media projek penebangan hutan dan biodiversiti adalah terpelihara.

Vichada - Columbia:

Projek ini terletak di lembangan Sungai Orinoco yang sangat biodiverse, yang menempatkan dua ekosistem yang terancam kritikal oleh penebangan hutan. Projek Puerto Carreño direka untuk mewujudkan alternatif yang berdaya maju secara komersial untuk penternakan lembu yang luas yang telah menyebabkan sebahagian besar kawasan projek merosot. Melalui peningkatan litupan hutan di rantau ini, karbon diserap dan ditangkap, dan kayu mampan dihasilkan. Di bawah pengawasan pakar tempatan, hampir 200 pekerja tempatan menanam, menyelenggara dan menuai spesies pokok asli yang dipilih dengan teliti di kawasan seluas 3,000 hektar. Projek ini telah mendorong peralihan bagaimana tanah digunakan, mengubahnya kembali menjadi sinki karbon yang sihat.

OPERASI IKLIM-NEUTRAL MENJELANG 2030  

Komitmen kita untuk melindungi planet dan komuniti juga menjurus kepada cara kami menghasilkan penjagaan kulit NIVEA di tapak pengeluaran kami. Sejak akhir tahun 2019, semua tapak pengeluaran NIVEA kami telah berjalan sepenuhnya pada elektrik daripada sumber yang boleh diperbaharui. Komitmen ini telah mengurangkan tenaga berkaitan pelepasan CO2 dengan ketara. Walau bagaimanapun, kami ingin mengurangkan jejak karbon kami lebih jauh sejajar dengan matlamat keseluruhan untuk mencapai operasi iklim-neutral menjelang 2030.


ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

Kami mahu menjadi 100 peratus telus dan menjawab semua soalan anda mengenai kemampanan di NIVEA. Jika anda tidak menemui semua jawapan yang anda cari di laman web ini, atau mencari maklumat yang lebih terperinci, sila layari laman web sustainability website of NIVEA Malaysia.