Dunia adalah kulit kami

Untuk menjaga kulit kita bermakna, menjaga dunia di sekeliling kita. Apa sahaja yang memberi kesan kepada planet kita juga akan memberi kesan kepada kita, kesihatan kita, serta kulit kita. Sama seperti NIVEA menghormati keseimbangan semula jadi kulit manusia, kita menghormati alam semula jadi. Itulah sebabnya kami komited kepada kemampanan dalam setiap langkah. Mewujudkan penjagaan kulit yang paling selamat, paling berkesan dan mampan adalah satu perjalanan. Kami percaya kepada peningkatan berterusan. Itulah sebabnya kami mengambil langkah-langkah ke arah inovasi kulit yang benar-benar mampan dalam semua yang kami lakukan - daripada formula hinggalah ke cara kami menghasil dan membungkus produk penjagaan kulit kami serta selebihnya.
onlooking-woman-wind-turbine-solar-panel
hand-holding-leaf

Kami berusaha untuk menggunakan bahan-bahan daripada sumber yang tumbuh semula atau mampu terjana semula sendiri. Kami sentiasa terbuka kepada penyelesaian mampan, yang mungkin termasuk menggunakan bahan secara sintetik dan bukannya menggunakan sumber semula jadi.

Falsafah pembungkusan kami adalah "kurangkan, guna semula, kitar semula". Kami akan sentiasa mengembangkan kaedah pengeluaran dan pembungkusan kami bagi menjimatkan tenaga, bahan mentah dan pelepasan.

Kami juga memastikan bahawa semua yang terlibat dalam mencipta produk penjagaan kulit NIVEA diperlakukan sama sepertimana kami: dengan hormat dan dipeduli.

Ikuti kami dalam perjalanan kami dan ketahui bagaimana kami, di NIVEA, cuba untuk sentiasa berinteraksi dengan dunia, dengan cara yang paling berhati-hati, untuk mencipta penjagaan kulit yang melindungi kulit dan alam semula jadi.


SUMBER

shredded-leaves-seeds-close-up

Mampan daripada awal

Bahan baik datang daripada sumber yang terbaik. Itulah sebabnya kami memastikan bahawa semua yang kami masukkan ke dalam produk NIVEA adalah selamat dan sihat untuk digunakan - dan sebab kami berusaha untuk menggunakan bahan mentah yang diperoleh secara mampan di mana mungkin. Pasukan penyelidikan kami terus mencari bahan-bahan baru yang lebih baik dan daripada sumber alternatif bagi mengurangkan kesan alam sekitar sebanyak mungkin.

Penyumberan yang bertanggungjawab

Sebilangan besar pembekal NIVEA memenuhi keperluan sosial dan alam sekitar dalam kod tatalaku pembekal kami - dan kami secara aktif membantu mereka memenuhi standard tinggi kami.

Kami menyertai perjuangan menentang penebangan hutan untuk melindungi biodiversiti planet dan iklim kita. Penebangan hutan adalah salah satu pemacu terbesar perubahan iklim. Tanpa hutan, banyak spesis kehilangan habitat mereka dan Bumi "paru-paru hijau". Sebagai sebahagian daripada perjuangan kami menentang penebangan hutan, kami menggunakan kertas yang diperakui oleh Forest Stewardship Council (FSC) dan merancang untuk mendapatkan kertas yang diperakui FSC atau dikitar semula secara eksklusif menjelang 2020.

Kami secara aktif mempromosikan semua ini bagi memastikan penjagaan kulit kami, adalah lembut terhadap planet sepertimana pada kulit kita.

NIVEA-responsible-sourcing-GIF

Penyumberan minyak sawit mampan

Sesetengah bahan dalam produk NIVEA berasal daripada minyak biji sawit - terdapat 70% daripada produk kosmetik menggunakan derivatif minyak sawit. Masalah minyak sawit ialah kawasan hutan hujan yang sering dimusnahkan untuk memberi ruang kepada ladang kelapa sawit. Kami percaya bahawa minyak sawit perlu diperoleh secara mampan tanpa menyumbang kepada penebangan hutan. Menggantikan minyak sawit dengan minyak berasaskan tumbuhan lain bukanlah pilihan terbaik, kerana tanaman kelapa sawit mempunyai hasil yang tinggi. Pilihan alternatif lain seperti minyak sayuran pula berhasil rendah dan menjadikan ia kurang mampan kerana ia memerlukan lebih banyak tanah untuk penanaman.

Sebaliknya, kami menggalakkan peralihan kepada minyak sawit yang dihasilkan secara mampan dengan rakan kongsi kami di sepanjang keseluruhan rantaian bekalan. Beiersdorf telah menyertai Meja Bulat mengenai Minyak Sawit Mampan (RSPO) dan Forum Minyak Sawit Mampan (FONAP).


Berpandukan "Pelan Hala Tuju Kemampanan Sawit" kami, kami sedang dalam perjalanan untuk mendapatkan hanya derivatif minyak biji sawit mampan yang diperakui di seluruh dunia. Ini termasuk sokongan kami terhadap kriteria pensijilan FONAP yang diperluas untuk minyak isirung sawit yang lebih mampan - contohnya, sasaran pengurangan gas rumah hijau dan pengharaman ladang sawit di tanah gambut dan tanah kaya karbon lain.

Pada tahun 2018, buat pertama kalinya, kami mengambil bahagian dalam Program Hutan Projek Pendedahan Karbon (CDP) dan telah dianugerahkan "Skor A" atas usaha kami untuk memerangi penebangan hutan dalam rantaian bekalan minyak sawit kami.

RSPO-NIVEA-certification
honeycomb-close-up-honeybee

Memilih sumber yang paling mampan

Sama ada boleh diperbaharui dan semula jadi atau sintetik: bagi NIVEA, keselamatan, kualiti dan kemampanan adalah kriteria utama apabila mendapatkan bahan-bahan kami.

Selalunya, bahan-bahan semulajadi dan terbentuk secara semulajadi yang menyokong fungsi semula jadi kulit kita adalah pilihan NIVEA. Apa yang hebat mengenai bahan-bahan semula jadi dan berasal dari alam adalah: ia boleh diperbaharui. Bahan mentah yang kami gunakan untuk NIVEA adalah banyak dan mampu terjana semula sendiri - seperti minyak rapeseed atau lilin bunga matahari di balsem bibir, yang diperoleh daripada ladang yang berbunga setiap tahun. Kami berusaha untuk memastikan bahawa bahan-bahan semulajadi dan terbentuk secara semulajadi kami diperoleh dengan cara yang mampan untuk menjimatkan sumber.

Mengambil pandangan holistik, bahan sintetik boleh memberi manfaat untuk kedua-dua planet dan kulit kita. Dalam banyak kes, bahan-bahan sintetik yang dihasilkan lebih tulen dan kualiti lebih konsisten. Di samping itu, apabila bahan dihasilkan di makmal, tanah tidak diperlukan untuk menanam tumbuhan dan tanaman air. Sebaliknya, tanah dan air boleh digunakan untuk menanam makanan. Dalam sesetengah kes, ini boleh menjadikan bahan-bahan yang dihasilkan secara sintetik, pilihan yang lebih mesra-sumber.

Di NIVEA, kami mengambil perspektif yang lebih luas dalam memilih dengan berhati-hati bahan-bahan kami - sementara kesihatan dan keselamatan kulit anda sentiasa menjadi keutamaan kami.

nivea-synthetic-out-natural-in

Apakah perbezaan antara "semula jadi" dan "diperoleh secara semula jadi"?

Produk semulajadi seperti minyak pati dibuat terus daripada bahan mentah semula jadi. Mereka diperolehi daripada bahan-bahan ini melalui proses fizikal (contohnya penyulingan) atau prosedur penyediaan lain termasuk cara tradisional (contohnya pengekstrakan menggunakan pelarut) tanpa pengubahsuaian kimia yang disengajakan.

Untuk bahan-bahan yang diperolehi secara semula jadi, bahan mentah - contohnya minyak kelapa - diproses dengan lebih lanjut sebelum digunakan di dalam formula kami - contohnya alkohol berlemak. Bahan-bahan ini diperolehi melalui proses kimia dan / atau biologi yang ditentukan.


Cara yang baik untuk membuat perkara yang baik

Kami laburkan banyak tenaga dalam membangunkan formula terbaik untuk kulit anda. Kami mencari bahan-bahan yang selamat, menyokong fungsi semula jadi kulit dan daripada sumber yang mesra alam.

Secara semulajadi, komitmen kami untuk melindungi planet dan komuniti juga meliputi cara kami menghasilkan penjagaan kulit NIVEA. Kami berusaha untuk mengurangkan jejak CO2 kami, menjimatkan tenaga, dan memastikan keadaan kerja yang baik untuk semua yang terlibat dalam pembuatan produk NIVEA.

hands-through-field-water-droplets-on-skin
nivea-sustainability-value-chain

Mencipta produk NIVEA adalah usaha bersama, dan kami merasa bertanggungjawab untuk semua orang yang terlibat. Kod kelakuan kami untuk Pembekal menetapkan standard yang tinggi untuk pembekal dan subkontraktor kami - standard tinggi yang sama yang kami patuhi. Kami komited untuk melindungi hak asasi manusia dan tidak bertolak ansur dengan buruh paksa atau kanak-kanak, rasuah atau diskriminasi dalam operasi dan rantaian bekalan kami. Kami bukan sahaja membuat permintaan - kami juga membantu pembekal mewujudkan rantaian bekalan yang mampan. Bagi NIVEA, membantu orang lain untuk melindungi planet ini adalah peluang yang dialu-alukan untuk membuat kesan kolektif yang positif.
smiling-man

Komitmen penggunaan tenaga kami

Kami komited untuk mengurangkan jejak CO2 kami - dan matlamat tenaga kami adalah tinggi. Menjelang 2025, kami ingin mengurangkan pelepasan CO2 berkaitan tenaga sebanyak 70% berbanding 2014. Untuk setiap produk NIVEA yang kami hasilkan! Kami bermula dengan mengkaji semula infrastruktur tenaga untuk semua kemudahan pengeluaran kami yang masih menggunakan tenaga daripada sumber konvensional. Menjelang akhir tahun 2018, kami telah mencapai pengurangan 59%. Kami menukar semua kemudahan kepada tenaga boleh diperbaharui, termasuk pusat pengeluaran besar kami di Jerman dan Sepanyol, kecuali kilang kami di Mexico dan Nigeria. Menjelang 2020, kami merancang untuk menggunakan hanya tenaga boleh diperbaharui di mana sahaja kami membuat produk NIVEA, yang akan mengurangkan dengan ketara pelepasan gas rumah hijau.

PENGURANGAN SISA

paper-packaging-open-water
plants-under-sun

Sisa adalah sumber!

NIVEA membuat komitmen "sisa sifar ke tapak pelupusan" lebih awal - dan kami telah berjaya! Tiada pusat pengeluaran kami yang ditubuhkan menghantar sisa ke tapak pelupusan sampah. Sebaliknya, semua sisa dikitar semula atau dibakar untuk menghasilkan haba dan elektrik. Ini bermakna sisa pengeluaran kami tidak berakhir di alam sekitar. Daripada sesuatu untuk disingkir, sisa berubah menjadi bahan bajaru atau sumber tenaga.
nivea-aluminium-savings

Mengurangkan sisa menjimatkan sumber

Menyimpan sisa buangan di tapak pelupusan sampah hanyalah satu sisi daripada cerita. Kurang sisa keseluruhan bermakna kurang pencemaran dan kurang penggunaan sumber berharga. Itulah sebabnya kami sentiasa memperbaiki proses perancangan dan pengeluaran kami untuk mengelakkan pembaziran di mana boleh. Contoh nyata: tin NIVEA kesayangan kami. Kami biasanya mendapatkan kepingan aluminium segi empat tepat yang besar di mana kemudian kami potong di sisi, atas, dan bawah. Pada akhir tahun 2017, kami menukar proses kami dan beralih kepada bahagian aluminium yang telah dipotong. Ini menjimatkan 54g bahan-buang aluminium setiap lembaran, di mana ia berjumlah 14 tan aluminium setahun. Kurang bahan untuk dihantar dan kurang sisa untuk dikitar semula juga bermakna kurang bahan api untuk pengangkutan dan kurang lepasan CO2

PEMBUNGKUSAN

paper-cup-recycling-sign

Falsafah pembungkusan mampan

Kami ingin memastikan bahawa segala-galanya tentang produk kami adalah mampan - termasuk perkara pertama yang anda lihat dari setiap produk NIVEA: pakejnya. Seawal tahun 2009, kami meletakkan pembungkusan mesra alam dalam agenda kami. Berikutan prinsip "mengelakkan, mengurangkan, menggunakan semula, dan mengitar semula", kami menggunakan pembungkusan yang memastikan produk NIVEA anda segar dengan selamat sementara kesan kami terhadap alam sekitar secara beransur-ansur lebih rendah dan lebih rendah.
person-applying-cream-on-hand

Kurang adalah lebih

Menggunakan kurang bahan untuk pembungkusan kami menjimatkan sumber yang berharga dan membantu mengelakkan pembaziran. Contoh: krim tangan kami. Pada tahun 2016, kami beralih kepada penutup tiub yang ringan, ini menyelamatkan kira-kira 50 tan polipropilena pada tahun pertama sahaja. Seawal tahun 2013, kami memperkenalkan pek isi semula seperti untuk NIVEA Creme Soft shower cream atau sabun cecair. Dengan mengisi semula botol mandi lembut NIVEA Creme anda daripada pek ini dan tidak membeli botol baru, anda boleh menjimatkan 75% bahan-sisa!

Kitar semula

Kami berusaha ke arah ekonomi kitaran dengan menggunakan bahan kitar semula dalam pembungkusan kami. Dengan cara ini, NIVEA menyumbang kepada matlamat Beiersdorf untuk mencapai 25% bahan kitar semula dalam pembungkusan plastik di Eropah menjelang 2025. Sebilangan besar pembungkusan NIVEA boleh dikitar semula. Dan sebagai sebahagian daripada sasaran Beiersdorf 2025, kami menyasarkan 100% pembungkusan yang boleh dikitar semula, boleh dikompos atau boleh digunakan semula menjelang tarikh tersebut.

hand-touching-bark-tree-rings
nivea-plastic-pledge

SELEPAS MENGGUNAKAN

hand-in-water-woman-in-water

Menghormati lautan

Untuk memastikan produk kami memberi kesan yang kecil terhadap alam sekitar, kami melakukan segala yang kami mampu untuk menangani isu-isu yang berpotensi, dengan segera dan berkesan. Ambil contoh, mikroplastik: seawal tahun 2013, kami memutuskan untuk menghentikan zarah pengelupasan plastik yang diperbuat daripada polietilena daripada produk kami. Dua tahun kemudian, semua formula kami bebas mikroplastik. Tetapi kami tidak berhenti di situ: Kami berhasrat untuk mempunyai semua produk pencuci NIVEA kami, termasuk gel mandian dan syampu, bebas daripada sebarang mikroplastik mengikut definisi Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menjelang 2020. Untuk mencapai cita-cita ini, kami telah menghapuskan bahan opacifiers dalam bentuk polimer sintetik pepejal dan tidak larut air daripada produk bilas kami. Seterusnya, kami mengambil langkah terhadap nylon: kami merancang untuk menghapuskan semua nylon dalam formula yang dibiarkan di kulit, menjelang akhir tahun 2020.

Tiada produk pelindung matahari Eropah kami mengandungi penapis UV kimia oxybenzone und octinoxate - bahan-bahan yang disyaki mempunyai kesan berbahaya yang ketara terhadap terumbu karang. Oleh itu, produk pelindung matahari Eropah kami mematuhi undang-undang Hawaii yang diluluskan pada tahun 2018, yang menetapkan larangan penggunaan bahan-bahan ini dalam produk pelindung matahari. Untuk seiring dalam perkara kemampanan, kami terus memantau penemuan saintifik baharu dan menilainya berhubung dengan bahan-bahan yang kami gunakan dalam produk kami - dan kami bersedia untuk mengambil tindakan jika perlu.

Mikroplastik

Perbincangan awam mengenai topik mikroplastik adalah sangat kontroversi dan sering menjadi rumit kerana sehingga hari ini, masih tiada definisi yang mengikat di peringkat antarabangsa untuk istilah "mikroplastik". Kami memahami mikroplastik sebagai zarah plastik pepejal dan tidak larut air, berukuran 5 milimeter atau lebih kecil dan tidak terbiodegradasi. Untuk itu, kita bergantung kepada definisi UNEP, Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, dan dengan itu mematuhi pendapat saintifik yang dikongsi secara meluas.

sources-of-primary-microplastic
Adakah anda tahu bahawa tekstil sintetik adalah antara sumber utama mikroplastik di lautan kita? Sebaliknya, produk penjagaan diri hanya menyumbang 2 peratus. Walau bagaimanapun, NIVEA dan Beiersdorf menyedari perlunya tindakan segera lebih awal. Itulah sebabnya kami menghentikan mikroplastik daripada semua formula kami dan terus meneliti alternatif baru yang selamat untuk alam sekitar.
leaf-close-up-person-applying-cream
Dulu, kami menggunakan zarah plastik pepejal kecil yang diperbuat daripada polietilena, yang dipanggil microbeads (butir halus daripada plastik), dalam bilas, membersihkan produk penjagaan badan (mengelupas, gel mandi, dan lain-lain) untuk kesan pengelupasan mesra kulit. Pada tahun 2013, NIVEA memutuskan untuk menggantikan zarah pengelupasan polietilena dengan alternatif mesra alam. Sejak 2015, produk kami tidak mengandungi microbeads. Sebaliknya, NIVEA menggunakan selulosa, silikon dioksida dan lilin kastor. Selulosa adalah bahan organik terbiodegradasi, yang juga berlaku dalam gentian tumbuhan. Silikon dioksida adalah serupa dalam komposisi kimianya kepada pasir kuarza, dan lilin kastor adalah bahan mentah semulajadi yang terbiodegradasi dengan konsistensi seperti lilin yang keras.

Menghapuskan microbeads hanyalah langkah pertama. Seterusnya, kami secara intensif berusaha untuk menggantikan sepenuhnya bahan-bahan berasaskan mikroplastik yang digunakan untuk membuat beberapa produk kami legap, memberikan mereka warna ciri dan rupa mereka. 

Kami berhasrat untuk memformulasikan semula semua produk perlu bilas kami, termasuk gel mandi dan syampu, diseluruh dunia menjelang tahun 2020. Sambil itu, kami akan menggantikan bahan nilon, yang kami guna untuk meningkatkan tekstur dan rasa sensori beberapa produk yang dibiarkan pada kulit. Produk-produk ini berada di kulit lebih lama seperti beberapa produk krim muka. Yakinlah bahawa, pencapaian semua produk NIVEA di seluruh dunia agar bebas daripada mikroplastik adalah keutamaan utama bagi kami.
green-gel-close-up

Polimer sintetik terlarut seperti-gel dan gel

Produk kosmetik dan penjagaan diri juga boleh mengandungi polimer sintetik yang terlarut dan berbentuk gel - kadang-kadang dirujuk sebagai "plastik cecair". Polimer sintetik ini telah diperkenalkan ke dalam perbahasan mikroplastik di sesetengah negara. Namun, bahan-bahan ini berbeza secara ketara daripada mikroplastik berdasarkan pemahaman dan definisi saintifik yang dikongsi secara meluas oleh, contohnya, organisasi bebas seperti Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Menurut keadaan penyelidikan semasa, polimer terlarut dan berbentuk gel tidak menjadi masalah pencemaran air global yang berkaitan dengan plastik. Walau bagaimanapun, kami berhasrat untuk terus memperbaiki formula kami dan berada di hadapan inovasi mampan, kami menyokong penyelidikan lanjut mengenai kesan polimer sintetik terhadap alam sekitar dan akan menggunakan lebih banyak bio-polimer. Semasa berbuat demikian, kami akan memastikan bahawa produk NIVEA, sentiasa mesra-kulit, sama dan berkualiti tinggi seperti yang biasa anda gunakan.