MENGATASI KULIT KERING


ATASI KULIT KERING UNTUK MELICINKANNYA SEMULA

Penghalang pelindungan semulajadi kulit kita boleh rosak disebabkan angin, udara sejuk dan udara panas. Ia menjadi kering, merekah dan kasar. Pelembap yang menyuburkan, membina lapisan lipid pelindung dan menghalang daripada kulit daripada ternyah-hidrat. Inilah cara kulit mengekalkan penampilan segar dan sihat.

MENGAPA KITA MENGALAMI KULIT KERING

Skin in Winter
Penjagaan Kulit pada Musim Sejuk

PENYELAMAT PADA MUSIM SEJUK – BAGAIMANA UNTUK MELINDUNGI KULIT ANDA!

Manjakan kulit anda dengan menggunakan NIVEA Rich Body Milk. Dengan campuran mineral terpilih, minyak badam dan vitamin E yang mampu memberi kelembapan, ia menyokong fungsi perlindungan semulajadi kulit dan membekalkan kelembapan kulit secara berkesan dan berkekalan.
Lips in Winter
Penjagaan Bibir pada Musim Sejuk

BIBIR MEMERLUKAN RUTIN PENJAGAAN TAMBAHAN PADA MUSIM SEJUK

Kulit di bibir kita amat nipis dan sensitif kerana tiada kelenjar sebum yang menyediakan lapisan pelindung lipid. Ini menyebabkan bibir menjadi kering dan merekah pada musim sejuk. Ketahui lebih lanjut tentang cara penjagaan bibir yang betul di sini.

DISEBALIK KULIT KERING

Kulit yang sihat penuh dengan daya hidup dan keanjalan. Namun, keseimbangan kelembapannya boleh terganggu pada musim sejuk. Ketika waktu sejuk, kelenjar sebum menghasilkan minyak dalam kuantiti yang sedikit dan tanpa lapisan lipid pelindung ini, amat sukar untuk mengekalkan tahap kelembapan pada kulit. Selain daripada itu, saluran darah di bawah kulit mengecut dan mengakibatkan bekalan oksigen berkurangan.

Hasilnya, kulit terasa tegang dan rekah dan menjadi merah. Kawasan kulit nipis atau kawasan tanpa tisu subkutaneus (lemak) dan kelenjar sebum seperti kaki, siku dan lutut adalah berisiko tinggi.

AMALAN MELEMBAP - BAGAIMANA MEMBUAT KULIT KERING MENJADI CANTIK SEMULA

TIP KAMI UNTUK MEMERANGI KULIT KERING

 • Jangan gunakan sebarang gel mandian yang boleh mengakibatkan kegatalan atau produk pembersih solekan yang kuat berbuih untuk kulit kering. Produk-produk ini menghilangkan kelembapan kulit dan memusnahkan pelindung kulit semulajadi. Pengguna dinasihatkan untuk menggunakan produk mandian berpelembap seperti NIVEA In-Shower Pampering Soft Milk atau In-Shower Body Milk with Honey & Milk, yang menjadikan kulit anda licin dan lembut semasa mandi.
 • Pilih juga krim, losen badan dan produk yang diperkaya dengan urea, hydra IQ dan dexpanthenol untuk rutin penjagaan harian anda, seperti NIVEA Repair & Care SOS Body Lotion. Ia menyediakan penjagaan intensif dan mencegah ketegangan dan penyahhidratan kulit.
 • NIVEA Body Milk with Almond Oil juga melindungi kulit daripada kering. Formula yang kaya dengan minyak argan dan minyak jojoba organik menyokong keseimbangan semula jadi kulit.
 • Untuk kesan yang lebih intensif, sapukan NIVEA Rich Day Cream dengan formula vitamin E dan minyak badam ke muka dan gunakannya sebagai masker. Biarkan ia menyerap selama 15 minit dan kemudian buang lebihan dengan kain kosmetik atau urut muka dengan lembut.
 • NIVEA Repair & Care Body Lotion or Body Cream.
 • Adakah anda mudah mengalami kulit kering? Ketahui lebih lanjut mengenai sebab-sebab kulit kering dan bagaimana untuk melindunginya di sini.
Peeling
KEKUATAN SEMULAJADI UNTUK MEMERANGI KULIT KERING

MENGUPAS KULIT ANDA AGAR LEMBUT DAN ANJAL

Menyental kulit dengan lembut tanpa penggunaan bahan butiran yang kasar boleh membantu membuang sel kulit mati

applying scrub
Kekuatan semulajadi untuk memerangi kulit kering

Menggunakan scrub dalam gerakan membulat

Pakai gula dan gosok minyak perlahan-lahan pada kulit lembap.
make peeling yourself
Kekuatan semulajadi untuk memerangi kulit kering

Gosok buatan sendiri dari bahan semula jadi

Gosok semulajadi yang diperbuat daripada gula dan minyak zaitun memberikan anda gaya

MENJAGA KULIT ANDA BERMULA DENGAN PEMAKANAN YANG SIHAT – PELIHARA KULIT ANDA DARI DALAM

 • Anda perlu minum sekurang-kurangnya dua liter air setiap hari kerana kekurangan kelembapan boleh mengeringkan kulit anda juga.
 • Jika ragu-ragu, cuba lakukan ujian ini: Cubit tangan anda dengan ibu jari dan jari telunjuk anda. Jika kulit kembali kepada keadaan asalnya dengan perlahan, kulit anda mungkin tidak mendapat kelembapan yang mencukupi.
 • Makan kekacang! Kekacang membekalkan tenaga yang lazat dan mengandungi lemak sihat, mineral dan vitamin yang diperlukan.
 • Ikan air masin berminyak dan aprikot kering membekalkan tubuh dengan kalsium dan membantu melawan penuaan.
 • Jus lobak merah dan tomato kaya dengan vitamin, dan boleh diserap ke dalam badan dengan lebih cepat jika ditambahkan dengan sedikit minyak biji rami.
 • Diet sihat yang seimbang menggalakkan kesihatan dan menguatkan organ terbesar badan iaitu kulit anda