Petua penjagaan untuk remaja


BLACKHEADS, SPOTS & CO. tidak berpeluang

Badan kita berubah semasa akil baligh. Dan selalunya, kulit kita serta mood kita bertindak. Penjagaan badan dan kulit amat penting pada masa ini. Dengan petua ini, anda akan dapat mencengkam dengan bintik hitam, bintik-bintik dan bau badan dengan mudah.

PENJAGAAN YANG TEPAT UNTUK JENIS KULIT BERBEZA

Adakah kulit wajah anda berminyak? Bermasalah bintik hitam(“blackheads”) dan jerawat di zon-T? Bahagian pipi selalu berasa tegang atau gatal-gatal? Memahami jenis kulit anda amat penting untuk penjagaan kulit dengan baik. Memilih produk yang sesuai dengan jenis kulit anda juga penting untuk mengatasi kulit bermasalah. Ketahui jenis kulit anda!

JENIS KULIT 1: KOMBINASI

Gabungan kulit normal dan berminyak di sebahagian wajah. Kulit berjeragat, pori besar dan berminyak selalunya terjadi di zon-T, iaitu di sekitar bahagian dahi, kening, hidung dan dagu. Kulit di bahagian zon-T juga licin dan mempunyai liang pori yang halus manakala kulit di bahagian pipi pula kerap kering dan tegang. Krim BB sangat sesuai dalm mencegah kekotoran dengan tahap liputan sederhana dan melindungi kulit anda dari sinar matahari dengan SPF 10. Tip penjagaan: krim waktu siang dengan kelembapan yang tinggi boleh digunakan untuk kulit yang cenderung ke arah kering. Rawat bintik-bintik di zon-T sekali seminggu dengan Clear-Up Strips daripada NIVEA.

JENIS KULIT 2: BERMINYAK

Wajah kelihatan pucat, berkilat dengan pori yang besar. Jerawat dan bintik hitam(“blackheads”) boleh merebak ke dahi, hidung, dagu serta bahagian atas dada dan bahagian belakang badan. Keadaan ini berlaku kerana kelenjar minyak di dalam kulit menjadi aktif. Masalah kulit sebegini terjadi disebabkan perubahan hormon ketika fasa akil baligh.

Tip penjagaan: Jangan picit jerawat tersebut kerana ini boleh menyebabkan radang dan meninggalkan parut. Gunakan produk yang dikhususkan untuk jenis masalah kulit dengan formula 'non-comedogenic' (menghalang pembentukan bintik hitam(“blackheads”)) dan mempunyai ciri anti-bakteria seperti semua produk NIVEA untuk kulit bermasalah. Tanpa ragu, krim ini akan menyingkirkan kekotoran dari liang pori anda. Lebih daripada itu, ia juga melindungi kulit dari kekotoran dan memberi kesan matte pada kulit.

JENIS KULIT 3: SENSITIF

Kulit lembut, pori halus, namun sangat sensitif terhadap faktor persekitaran dan juga stres. Kulit menjadi sedikit kemerahan dan terasa tegang adalah antara tindak balas alahan.

Masalah kulit mati dan kasar sering timbul menyebabkan kekotoran seperti masalah jerawat jarang berlaku.

Tip penjagaan: kulit perlu dibekalkan dengan kelembapan yang mencukupi setiap masa. Untuk jenis kulit ini, kandungan minyak semula jadi dan kadar kelembapan sangat rendah disebabkan kekurangan kelenjar minyak. Elakkan pencuci muka yang mengandungi pewangi, minyak atau bahan kimia yang boleh merengsa kulit. Gunakan Sensitive Day Care dari NIVEA.

JENIS KULIT 4: NORMAL

Kulit jenis ini adalah matte dan jarang berkilat, kecuali mungkin ketika bersenam! Anda mungkin mendapat jerawat sekali sekala, tetapi itu adalah perkara biasa sebagai seorang remaja disebabkan perubahan hormon. Keseimbangan antara kulit kering dan berminyak adalah ideal, kerana kelenjar sebum berfungsi dengan baik. Liang-liang pori juga agak halus.

Untuk kulit jenis ini, anda boleh menggunakan krim BB berwarna yang bukan sahaja dapat meratakan tona warna kulit yang tidak sekata, tetapi juga memberi kelembapan pada kulit.

ASAS KECANTIKAN UNTUK REMAJA

Kotoran dan minyak terkumpul di muka sepanjang hari dan ini adalah sarang yang sesuai untuk bintik hitam(“blackheads”) dan masalah lain. Amalan penjagaan kulit akan memastikan kulit anda segar dan bersih daripada kekotoran.

5 TIP UNTUK KULIT BERSIH

  • Bersihkan kulit dengan kerap setiap pagi dan petang. Pada masa yang sama, anda boleh menanggalkan lapisan berminyak dengan menggunakan tisu muka. Ini membolehkan anda mengeluarkan sebum berlebihan tanpa memberi tekanan pada kulit muka.
  • Jangan gunakan air panas untuk pembersihan muka. Ini merangsang kelenjar sebum untuk menghasilkan lebih banyak minyak.
  • Jika anda mempunyai masalah kekotoran kulit, jangan guna ubat gigi, sebaliknya, gunakan produk anti-spot seperti Anti-Blemish 3in1 Cleanser NIVEA, yang juga boleh diletakkan pada bintik-bintik tertentu, semalaman.
  • Elakkan menyentuh muka anda dengan tangan. Jika tidak, ini akan menyebabkan kegatalan dan bakteria akan tumbuh di permukaan kulit anda.
  • Bersukan dan banyakkan bersenam dalam udara segar. Ini boleh menggalakkan darah mengalir ke kulit dan memberikan anda kulit yang segar.

Pure Skin

LANGKAH 1: BERSIHKAN MUKA ANDA DENGAN TELITI

Cuci muka anda setiap hari dengan gel pencuci anti-bakteria seperti Anti-Blemish Daily Scrub atau Anti-Blemish 3in1 Cleanser NIVEA. Ia membersihkan sebum berlebihan dan sel-sel kulit mati daripada kulit dan menghalang pertumbuhan bakteria.

Untuk perempuan: sangat penting untuk menanggalkan solekan anda pada waktu malam.

In-Shower Make-up Removers sesuai untuk tujuan ini

LANGKAH 2: BERSIHKAN KULIT ANDA DENGAN TONER MUKA

Sebaik-baiknya gunakan toner muka untuk penjagaan selepas mencuci muka dan bagi membuang sisa-sisa kotoran yang tertinggal. Ia boleh digunakan sama ada di seluruh muka atau pada jerawat dan bintik hitam(“blackheads”).

Toner wajah melarutkan lebihan minyak dari pori-pori lantas menghalang jerawat dan bintik hitam(“blackheads”) baharu daripada terbentuk.
Care

LANGKAH 3: PENJAGAAN KULIT

Pilih penjagaan kulit yang sesuai dengan jenis kulit anda. Krim yang dipilih harus memberikan kelembapan yang diperlukan oleh kulit yang dimiliki oleh orang muda. Penjagaan muka mampu melindungi kulit anda daripada persekitaran luaran dan menjadikannya kelihatan berseri dan segar.
Peeling

LANGKAH 4: PENJAGAAN INTENSIF UNTUK KULIT

Seminggu sekali: Scrub boleh digunakan untuk menghilangkan sebum berlebihan, mengurangkan kilauan pada kulit, dan menanggalkan sel kulit mati.

Pakai nurturing mask untuk mengurangkan kegatalan dan memberi kelembapan pada kulit. Clear-up strips juga akan memastikan zon-T bersih dan pori halus.


HILANGKAN JERAWAT DENGAN CARA YANG BETUL

Tidak kira apa jua situasi, anda tidak boleh memicit jerawat. Tekanan tersebut boleh menyebabkan bakteria masuk lebih jauh ke dalam kulit dan menyebabkan keradangan.

Jika tiada cara lain, picit dengan menggunakan sapu tangan bersih di antara kulit dan hujung jari anda dengan tekanan lembut sahaja. Kemudian, bersihkan kawasan kulit yang terjejas untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Disarangkan juga untuk pergi ke salon kecantikan dengan kerap. Kulit boleh dibersihkan secara profesional, dan ini bermakna tiada masalah jerawat
Acne
product-stage-bg

3, 2, 1, pergi: permulaan baru hingga hari!

Adakah anda keluar dan kira-kira dengan rakan-rakan anda sepanjang hari? Untuk memastikan bahawa anda kelihatan hebat pada setiap masa, anda perlu memberi sedikit perhatian kepada badan anda. Rutin penjagaan yang cepat akan memastikan anda kelihatan santai dan cergas.

KEADAAN MENJADI SEMAKIN TEGANG

Semasa akil baligh, kelenjar peluh mengembang dan anda akan menghasilkan peluh yang berlebihan akibat perubahan hormon. Ia menjadi tempat perkembangan bakteria dan bau yang tidak menyenangkan akan dihasilkan

Penting: bersihkan diri setiap hari. Kita juga berpeluh pada waktu malam, disebabkan itu kita disarankan mandi pada waktu pagi. Gunakan deodoran untuk memastikan anda wangi sepanjang hari.

Ini akan membunuh bakteria yang mengakibatkan bau peluh. Sebaiknya gunakan deodoran yang sesuai dengan keperluan peribadi anda, seperti Pure & Natural Action Spray NIVEA, yang tidak mempunyai kandungan aluminium dan menawarkan perlindungan sehingga 48 jam.

RUTIN 3 MINIT UNTUK KULIT DAN RAMBUT

Walaupun anda kesuntukan masa dan sibuk dengan pelbagai urusan, penjagaan badan tetap perlu diberi perhatian. Untuk memastikan kulit anda kelihatan segar, anda harus menyapukan losyen badan yang mampu mengekalkan kelembapan badan, setiap hari. Terlalu remeh untuk anda? Sapu krim semasa mandi, dengan menggunakan In-Shower Body Lotion daripada NIVEA. Walaupun anda sedang mencuci rambut anda, ia mampu menjimatkan masa semasa mandi dengan menggunakan syampu dan perapi pada masa yang sama – contohnya, dengan penggunaan 2-in-1 Care Express Shampoo daripada NIVEA. Rambut anda akan menjadi sangat mudah untuk didandankan selepas itu.